Wat voor chef ben jij?

‘Het is goed om jezelf als kok de eerste jaren tot het maximale te pushen,’ vindt chef-kok Nik Tonglet (28), die vijf jaar lang op hoog niveau werkte bij diverse topzaken zoals The Test Kitchen in Zuid-Afrika en stages liep bij onder andere Noma** en The Fat Duck***. ‘Daardoor krijg je een ruimer blikveld. Maar het is na vijf jaar ook goed om even een stap terug te doen en te bedenken wat voor type chef je bent. Als je altijd in een sneltrein doorgaat, kan het best wel een tunnelvisie worden.’

De klassieke hiërarchie, de tijd van lange vijf- of zesdaagse werkweken en hele dagen dezelfde rondjes wortel uitsteken, heeft Nik in restaurant De Houtloods in Tilburg bewust vaarwel gezegd. ‘Mijn aard is niet de klassieke stijl van leidinggeven. Ik zie mijn restaurant als een normaal bedrijf en neem de vrije tijd en uren van mijn personeel serieus. Ik ben liever onderdeel van het team en geef koks een rol waar ze zich prettig bij voelen’.

Nik's tips

01

Denk na over wat voor soort chef je bent of wilt worden, anders loop je risico keuzes te maken waar je later spijt van krijgt. Door eerst na te denken waar je heen wilt, kun je ook gerichter ervaring op doen. Ben je ervan bewust dat je tijdens je werkende leven een pad moet kiezen. De meest relaxte route is doen waar je blij van wordt.

02

Als je niet weet waar je heen wilt, zorg dan dat je eerst veel ziet. Push jezelf tot het maximale, kijk op zoveel mogelijk plekken op hoog niveau mee. Door verschillende keukens, culturen, werkwijzen en ingrediënten te zien, krijg je een ruimer blikveld. Andere bedrijven dragen misschien niet jouw stijl keuken uit, maar daar kom je pas achter als je het probeert. Je denkt al gauw zwart-wit. Om er wat kleur in te brengen is vergelijkingsmateriaal goed.

03

Vier of vijf jaar werkervaring gehad? Sta dan even stil: bedenk wat voor type chef je bent en kijk waar je naartoe wilt. Als je altijd in een sneltrein doorgaat, kun je in een tunnelvisie belanden. Wil jij een ruimer blikveld en je eigen keuzes maken, dan is het slim af en toe een stapje terug te doen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief