Wat is jouw THT?

Het fysieke zware werk in combinatie met lange werkdagen breekt menig kok vroeg of laat op, zeker als je geen chef wordt. 'De houdbaarheid van koks is kort. Dat heeft te maken met de klassieke hiƫrarchie en inrichting van het vak,' zegt chef-kok Nik Tonglet (28) van restaurant de Houtloods in Tilburg. Zes dagen per week van acht uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts je uitsloven in de keuken? 'Niet gek dat er zo'n personeelstekort is. Als jij jongens van achttien jaar het klassieke koksvak voorspiegelt, dan haken er veel daarvan af. Koks hebben naast hun werk geen sociaal leven.'

Om zijn eigen koks te sparen en het vak aantrekkelijker te maken, heeft Nik een vierdaagse werkweek ingesteld en is de keuken maar tot tien uur 's avonds open. Koks hebben daarnaast eigen indeelbare uren. 'Als ze hun werk beter structureren en op orde hebben, kunnen ze eerder naar huis of de volgende dag wat later beginnen.'

Nik's tips

01

Het personeelstekort is groot in de horeca. Door openingstijden van de keuken in te korten en de werkweek te verkorten naar vier dagen, maak je het vak aantrekkelijker voor koks en kunnen ze langer mee.

02

Door het beter structureren van taken, kunnen werktijden verkorten. Laat koks hun eigen uren indelen. Alle mise en place voor de volgende dag al gedaan? Spreek af dat ze dan eerder naar huis toe kunnen gaan.

03

Op zoek naar nieuw personeel? Bedenk goed hoe je jouw bedrijf naar buiten profileert, bijvoorbeeld via Social Media. Als een kok al sympathie heeft voor jouw bedrijf voordat er een vacature vrijkomt, dan is er meer kans dat hij interesse heeft om bij jou te komen werken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief